2013. április 9., kedd

Jozan paraszti esszel Myanmarrol



Valahogy az a benyomasunk, hogy Burmanak orult jo a marketingje, amit mi is lazan bevettunk. Felkeszuleskent szemelyes elbeszeleseket hallgattunk es utazasi blogbeszamolokat olvasgattunk az orszagrol. Ezek mindegyeike utolag tulsagosan rozsaszin. Az igazsaghoz hozzatartozik, hogy epp beutazasunk elott nehany honappal emelkedtek a szallasarak ket-haromszorosukra. Harmadannyiert lehet, hogy minden maskepp fest, de nem tudjuk mert  mast tapasztaltunk.

feher felhok Burma egen

Az emberek az utazasban (akarcsak az elet mas teruletein) szeretik megszepitve bemagyarazni maguknak es masoknak kevesbe jo donteseiket. Feltetelezhetoen mi is ezzel a kortunettel talalkoztunk. Nekunk e helyett viszont masfajta tuneteink vannak, ezert szeretjuk leirni a valos tapasztalatainkat. Myanmar ar ertek aranyban messze a kornyezo orszagok mogott kullog. Ket het 516 dollarunkba kerult eros fogtechnikai muveletekkel es turpissagokkal (svabbogaras szallasok, le nem mertuk fotozni utcai kajaldak, vagy pl. a bagan korzet kotelezo belepo elszabotalasa ) + vizum + repulojegy (mert csak azzal erkezhetsz). A halando turista szamara viszont kulonleges latnivalo (termeszeti, kulturalis stb) akkor van, ha nincs osszehasonlitasi alapja mas delkelet azsiai orszagokkal. Azon helyek kozul, amit lathattunk (emlekszel, sok resze az orszagnak nem latogathato), talan Bagan templomai emlekezetesek szamunkra.  Baganhoz hasonlo a kambodzsai Angkor, az Inle-Lake egy meghizott Velencei to, a gyalogturan pedig a Zalai dombsagot csodaltuk, kiszaradtabb kiadasban, buddhista sztupak, templomok a tersegben barhol tomegeben es hasonlo giccsben lathatok.

ez az arany-csoda is Bagan-ban talalhato

Minden attol zeng, mennyire kedvesek az emberek Myanmarban. Ez valoban igy van, de mielott meg eldorzsolunk egy konnycseppet a jolelku burmaiakert, erdemes akar Magyarorszagon videkre latogatni, vagy egy erdelyi faluba, akar a masik oldalon a sogorocknal is kezdhetjuk, tegyunk bicajturat a Ferto-to korul, ott is segitokeszek es kedvesek az emberek. Nem beszelve Viragszal kedvencerol vagy az orosz videkrol.

A vilagban sok helyutt talalkozni szegenyseggel, ami nem feltetlen parosul szennyel es mocsokkal, amelyben ok szemlatomast bekeben elnek. Szamunkra is rendkivul ellentmondo volt pl. Polo bacsi, aki kulonleges ember, barkire mely benyomassal tud lenni es az, ahol, ahogyan el.

Burma tipikus azsiai orszag, naluk sem a tanult reteg szaporodott el, es itt talalkoztunk a legundoritobb emberi szokasok egyikevel, amit eddigi eletunkben megtapasztaltunk. Ossznepi szinten megy a betel-ragas, ami undorito vervoros kopetekkel jar. Es mivel sokan vannak, az utat vervoros kopedek lepi el mindenutt a nagyvarosokban. Raadasul kiderult, semmilyen elenkito, bodito hatasa sincs, amiert megerne csinalni, egyszeruen, aki raszokik, a folyamatos nyaladzas miatt nem tudja abbahagyni.
Mindenkeppen `nyersege` Burmanak, hogy a nehezito korulmenyek itt is epitik a csapatot, magyaran itt baratkoztunk legtobbet.

Huang es felesege az elso kinai cimbik

A burmaiak tuntek a tersegben a legmuzikalisabbaknak. A szorszalhasogato karaoke-t melloztek, a pop es rock zeneben pedig egy az egyben atvettek az angolszasz hagyomanyokat. A dalok megtevesztesig hasonloak, szinte eszre sem veheto, hogy nem angolul enekelnek, a zenei semak, gesztusok ugyanazok. Idonkent mar nevetteto volt. Foleg, ha klippet is lattal hozza, vagany, jofej mozdulatok, `tanclepesek`, mikrofonallvany kezeles enekles kozben, gitarszolozas, vicsorgas, szigoru nezes, oszinten szenvedo arc stb.

Utolag buszkek vagyunk magunkra, hogy "megcsinaltuk" es nem banjuk az utazast. Azonban csak azoknak ajanljuk, akik komoly kihivasra vagynak. Igazi kultursokk a civilizalt kenyelembol a zord valosagba. Nem fog fajni :)

boldogan Baganban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése