2013. május 30., csütörtök

Dicshimnusz Malaysia-nak (avagy foglaljunk össze)

A korábbi országok után Malaysia számunkra a Paradicsom érzetét keltette. Szeretünk kényelmesek lenni, s ez az ország kényelmes a lassú utazóknak. 

magyar szerelmespár, akik már 5.hónapjukat töltik Ázsiában


Tudsz kommunikálni bárkivel, mivel mindenki beszél angolul (igaz ez a legegyszerűbb hostel takarítónőjére is). Nincs nagy varázslat - az iskolában tanulják. Az angol nyelv használata elsőre tán nem tűnik nagy dolognak, de óriási nagyon megkönnyíti az utazó életét, hogy könnyedén tud információt szerezni (feltéve persze, hogy utazónk beszél angolul :o) ). Ráadásul a feliratok utcán, pályaudvarokon stb. angol nyelven is olvashatóak.muzulmán maláj hölgy gyermekével - hagyományos maláj öltözetben

Fix ár van mindenféle tömegközlekedésen, a boltokban, éttermekben, zöldség-gyümölcs árusnál. Ettől függetlenül természetesen lehet alkudni, hiszen ázsiában vagyunk (pl.ha hosszabb időre foglalsz le szállást, piacon), s ez jó. Azonban nagyon terhes tud lenni, mikor állandóan készenlétben kell lenned, mennyire akarnak átverni és a helyiekhez képest mindent tízszeres áron adnak neked alapból - hiszen gazdag fehér turista vagy a számukra. Malaysiaban ilyen nincs, s mi ezt nagyon élveztük.
Ahol többet fizettünk, azok a kiránduló helyek (pl. Langkawin a cable car-on), múzeumok, ahol maláj állampolgároknak jóval alacsonyabb a díjszabás. Ezt viszont természetesnek vettük.
Tisztaság, rendezettség tapasztalható minden felé, mintha nem is Ázsiában lennénk. Itt is másként nő még a fű is...egy a maláj lányka a 21.sz-i iszlám divatnak megfelelően öltözve

 Az emberek nagyon sokfélék, rengeteg népcsoport él együtt itt is. Sokszínűnek éljük meg szeretett Kárpát-medencénket, Indokínában pedig azt láthattuk, hogy az országok legalább 30 féle népcsoportot egyesítenek... A közel 30 milliós ország lakosságának a fele maláj, másik része főként kínai és indiai (tamil). Az internet szerint 3 millió bevándorlót is eltartanak, ezek nagy része Burmából és Indiából érkezett/érkezik. Az angolt amolyan áthidaló nyelvként is használják (a maláj mellett egyébként az ország hivatalos nyelve is) a sokféle népek egymás között. A maláj TV-ben a híradó angolul feliratozva van (mivel a malájt is sokféleképpen beszélik, ráadásul nem mindenki érti), a filmeket sem szinkronizálják. Az iskolában a matekot és a természettudományi órákat angolul tanítják, és jellemző az is, hogy a teljes tanítás angolul folyik és csak angolul szabad beszélni. Mindezeket helyiek mondták el nekünk.


ez a pár talán Iránból érkezett (ide kapnak vízumot)


A népek sokszínűségét a vallás is "követi". Az ország államvallása az iszlám, de teljes a vallásszabadság. S ez itt nem csak szépség-szöveg, valóban így is van. Sok-sok évszázada élnek itt együtt többnyire békében, elfogadásban mindenféle népcsoportok, vallások, s erre különösen büszkék is (szerintük ez a világon az egyetlen ilyen ország). Buddhisták, hinduk, taoisták és keresztények élnek nagyobb számban az iszlám égisze alatt, s viselik gyakran vallásuk külsőséges jegyeit, senkit nem zavar. Az ide látogatóknak sem kell csadorba, kendőbe stb. öltözni. Nem éreztük, hogy erőltetnék az iszlámot, sem ország, sem a hétköznapi emberek szintjén. 

Igazából... nagyon mások Malaysiaban az emberek, összehasonlítva Burma, Laosz és Thaiföld népeivel. Intelligensebbek. Szeretik a csendet, nem bömböl állandóan valami idétlen muzsika, s ők sem szeretik a nyivákoló thai karaokezókat. Ebben hasonlítunk :o) Általában érdeklődők, barátságosak, jóindulatúak voltak, akikkel találkoztunk az országban.

jópofa maláj család

Persze az is a "kerekséghez" tartozik, hogy megtörtént az is, dupláját fizettették velünk egy utcai kifőzde csadoros hölgyei, mikor Virágszál is megjelent a vásárlásnál - kisnadrágban (ezt már említettük korábban is). Tapasztalataink szerint nem egy egészségesen táplálkozó nemzet. Nagyon sok az elhízott és cukorbeteg. Jellemzően húst esznek rizzsel, tésztával, zöldség csak mutatóban. Természetesen nagyon édesszájúak és minden italt agyoncukroznak. Gyakran még a gyümölcsöt is feldolgozva, rizzsel, édesítve eszik. Kis utánajárással és figyelemmel azonban lehet egészséges menüt összeválogatni az utcáról is.


trendin

Rendkívül gazdag természeti szépségekben, hegyek, völgyek, mesés tengerpartok, álomszigetek, búvárparadicsomok, buja erdők és mindig zöld táj kényezteti a lelkeket. Vigyáznak is rá, sok a nemzeti park, mindenütt van szemetes és ápolják kertjeiket, parkjaikat. A táj nem csak üres szépség, a különböző trópusi növények és állatok sokaságát élteti, erről (is) híres az ország. S ne feledjük, része észak-borneo is, a számtalan természettudományos dokumentumfilm kedvelt helyszíne.

Érdekesség, hogy a fentebb említettek mellett kevés a trópusi gyümölcs, Thaiföldről importálják. Egyben a legjobbak, a duriánból. A gyümölcsök királyából többféle alfajt is ebben az országban termesztenek. Sajnos a szezonon kívül voltunk, így nem merülhettünk el az össznépi durián-élvezetben. Ugyanis durián-ünnepségeket, fesztiválokat is rendeznek a gyümölcs és az élet tiszteletére (érdeklődőknek, a durian szezon június és július hónapokban van). Menő dolog, ha kertedben van durian fa.


maláj indiaiak

Felüdülés volt Malaysiaban lenni. Az a hely, ahová bármikor szívesen visszamennénk (visszamegyünk).

/a fotók a Petronas tornyok előtt pózoló emberekről készültek/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése