2013. április 10., szerda

Hardcore Darwin es spiritualis babona (Delkelet- Azsia: Laosz, Burma, Thaifold)



Az egesz tarsadalmat es a hetkoznapi eletet athatja a babonas gondolkodas. Sajnos nem a buddhista hagyomanyok es tanitasok bolcsessege szivargott ide. Az itteni emberek mindenutt es mindenben jo vagy tobbnyire rossz szellemeket latnak, amiket ilyen-olyan trukkokkel lekenyerezve, valamilyen elonyt kivannak szerezni, meg a foldi eletukbe. A buddhizmus, itt, kozel a bolcsojehez, teljesen masrol szol, mint amit a szeplelku feher buddha kovetok es az europaban ismert buddhista tanitasok alapjan kepzelunk. A vallasi tanitasok es a mindennapi elet erosen elvalik egymastol. A vallasos kepmutatas es a kettos merce itt is sokak sajatja. A kobor kutyakat hagyom nagyon nagy mertekben elszaporodni, a buddhista nem bantok senkit jegyeben, ugyanakkor azokat, akik nem ertik a nyelvem, lelki megrazkodtatas nelkul kihasznalom, atverem, szavamat szegem. De elotte veszek egy buddha csokrot es szimpadiasan csokolgatom.


szellemek lefizetese Baganban
Buddha egyszerusege a keleti divatban nem tapasztalhato. Itt is hiuk, talan meg hiubbak az emberek, mint a nyugati vilagban. A legputrisabb laoszi faluban is volt egy `utca`, ahol 5-6 fodrasz bungallo allt egymas mellett es mindegyik uzemelt, reggeltol estig a het minden napjan. Gyorsan no a hajuk! A bangokban elo magyarok is elmondtak, elso a haj, aztan az arc, aztan a kez szamit. A tobbit el lehet takarni es el is takarjak, a legnagyobb melegben is, meg a tengerparton es a vizben is. Furcsa azzal szembesulni itt a tropusokon, hogy az emberek ilyen esszerutlen divatot talaltak ki maguknak, megkeseritve eletuket, csupan az ostoba hagyomanyaiknak, tiltasaiknak engedelmeskedven. Azt senki ne magyarazza be, baromi jo 40 fokban hosszu ujju ruhaban, nadragban jarni. Tajfold itt-ott kacerabb, van short es rovid szoknya is, de a bikinit itt is elfelejtheted ha nonek szulettel, a ferfinak rovidgatya-polo dukal a nyilvanos furdeshez. Felnek a testisegtol mindenutt. A termeszetes mezitelen bor, testresz ferfiaknal is (ez helyspecifikus, hogy hol es mennyi) kihivasnak, provokalasnak, faragatlansagnak szamit. Az elfojtott osztonok persze torz gondolatvilagot es eletvezetest eredmenyeznek. (tanulatlanul, 20 ev alatt nem ritka a 3 gyerekes eretlen anyasag-apasag, a feher nok kurvak, minden feher gazdag-neked semmi 15 dollar, stb.) 

szeretjuk a galambokat (is) etetni

A televizios sorozatok, reklamok, zenei klippek europai szemmel nezve rohejesek. Banalis sztorik, eltulzott gesztusvilag es a kreativitas hianya a legfobb jellemzo. Az egyugyuseg mellett a feher bor szinten divat es az elokeloseg, menoseg jele. Nem is ertik a feher turistakat, hogy miert akarnak lebarnulni. A D vitamin nem kifelyezetten erdekli oket. Az atlag azt sem tudja hogy eszik vagy isszak. Isszak? Igen, szeretnek inni, van mindenfele piajuk. Helyi sorok, whiskey-k fogynak a legjobban. A sort is jeggel isszak. Minden orszagnak van nemzeti sore es whiskey-je, Laoszban peldaul csak lao sort kapni.

kis haz

A tudattalan darwinista gondolkodasmod tukrozodik  vissza akar a kozlekedesben is. Aki erosebb, nagyobb jarmuvel jon, annak van elsobbsege, es agressziven ervenyesiti erejet. Ez ilyen egyszeru.

Buddha es a disznovenyek

Otthon is tudjuk, hogy azsia tulnepesedett, sokan vannak, de ezt megtapasztalni egy kulon tanitas. Mindig es mindenhol utban vagy, nincs olyan, hogy megallsz egy pillanatra egy nyugodtnak tuno helyen. Az evolucio rogton jon, vagy harom masik gyalogos, vagy egy kerekparos, vagy egy motoros, vagy egy autos, vagy egy minivanos, vagy egy buszos, vagy mindezek kevereke  fog eltolni a helyedrol. Dobbenetes atelni, viselheted turelemmel, meltosaggal, vagy megorlusz.  

Lindaaaa!

Egy-egy orszag tobb tucat nepcsoportbol all ossze. Egy ido elteltevel nem nehez megismerni a kulonbozo rasszok egzotikus kepviseloit. Vannak eleve sotetebb arnyalatuak es talalni egeszen europid formaju arcokat.  A nagy nepkeveredes ellenere europai szemmel keves igazan szep emberrel talakoztunk. Vannak szuletett izmos mokany ferfiak, de ok alacsonyak, vannak vadabb kepuek is szep szammal es vannak tipikus azsiai formak (kismajom). Aztan  van egy-ket igazan kulonleges arc is. Mindez konnyen feltunik az olyan tojasok szamara, mint mi, akik orommel nezegetik az embertarsaikat. Noknel az arc szempontjabol tenyleg volt nehany esztetikai muremek. Alapvetoen az alakkal sem volna gond. Alapvetoen! Sajnos a naptol valo beteges tartozkodas es az altalanosan jellemzo gyermekkori majd kesobbi sport hianya nagyon latszik. A helyiek kozott alig latni egy jo labu vagy egy egeszsegesen fitt, vagy pont annyira gombojded not. Aki messzirol fittnek nezett ki, kozelrol altalaban gyanus. Sok fiu ugyanis atoperaltatja magat nove, itt is divat, nem csak Braziliaban. Nemelyik egesz jol sikerul, se no, se ferfi meg nem mondana az igazsagot. Tenyleg sovanyak ezek az azsiaiak, de ahogy egyre jobb moduak lesznek, annal egeszsegtelenebbul taplalkoznak es egyre tobb szemetet esznek. Megjelentek a koverek, formatlanok, pocakosok mindenfele. Szinte mindenki az utcan eszik vagy onnan vasarolja a betevot, ezert konnyu megfigyelni ki milyen kajatol nyeri az aktualis kulsejet.

laoszi dolgozo no

Az emberek altalaban bekesek es nyugodtak. Ritkan talalkozni sietos kapkodo emberrel. Az otthon sokakon lathato aggodast, stresszes nyomast erre fele nem ismerik. Egy feladatra akar tobb ember is van, ami mokas lehet. Minden buszon van kalauz, aki a jegyarusitasrol, rendrol es az utasokrol gondoskodik. Kedvesek, segitokeszek es mindig meg tudjak mondani, mikor kell leszallnod. A vonatokon is komoly szemelyzet foglalatoskodik az utasok komfortjaval. Arusok feljohetnek a nappali vonatra, tok jo dolog, ha nem viszik tulzasba. Nincsenek a dolgok tularazva. (kiveve a burmai szallasok es az ugynevezett goverment fee-t a turistakra kirott szemtelen ado) Ez egyebkent az elet minden teruletere igaz. Az allomas ettermetol a kozlekedesi arakon at a patyolat tiszta nyilvanos wc-kig. Ez leginkabb Tajfoldre jellemzo. 

chiang mai, thaifold, wat mellekhelyseg (kell meg pontosabb?)

Ugy tunik mindenkinek van munkaja, valami kis dolga mindenkinek akad. Ha mas nem, megfogsz egy eros botot, a ket vegebe kosarat, a kosarba elemozsiat es arulod. Igy szuletik egy kis egzisztencia. Haggyak elni a mikro vallalkozasokat, aminek koszonhetoen mindenki dolgozhat valamit es ezaltal tarsadalmi feszultsegek sem erzekelhetok. Mindez tudatosan tortenik, nem valami veletlen lathatatlan kez varazslata. A kormanyok patriotak. Minden, amit meg lehet helyben termelni, gyartani, azt helyben teszik, munkat adva tomegeknek. Eros vedovamok orzik a gazdasag itt meg zakatolo gyorsvonatat. Senki nem akar kimaradni a nagy fogyasztasi ceremoniabol. Ez meg sokaig hajthatja itt a szekeret.

mi ez?
 
Az osszetartas az elet minden szintjen erzekelheto. Egy nagyvarosi utca sok lakoja, ha teheti, egyutt eszik a tobbiekkel. Vacsoraidoben ez kozos poharazgatassal, tarsalgassal folytatodik. Reggeli utan is egyutt marad az, akinek eppen nincs dolga. A kozepkoru baratnok egyuttes szappanopera bamulasa is kedeves, meghitt dolog. Banalis, de elhetobbe teszi az eletuket.

1 megjegyzés:

  1. Majd megbeszéljük. Kár,hogy nem voltam veletek.Kicsit rendet raktam volna.

    VálaszTörlés