2013. február 4., hétfő

A hatarvarosbol tovabb eszaknak (Huai Xai - Udomxai)

Ujra van internet, kepek feltoltese azonban nem megy. Igy marad a szaraz szoveg... Amint lesz lehetoseg, a fotokat is potoljuk, mert van mit megmutatni.


Szokasos kuzdelem a helyi erokkel, majd megallapodas utan kivisz minket a tuk-tuk a varos szelen levo buszallomasra 15.000 Kip-ert fejenkent (BKV-jegy ara kb.). Nem volt kulonosen szep hely a buszpalyaudvar, ennek ellenere egy igazi inyenc, helyi viszonyokhoz kepest luxusvillat pattintott a kozvetlen szomszedsagaba, de ugy, hogy a kerites se rontsa a panoramat.

a korrekt buszpályaudvar...


...közvetlen szomszedságában
Itteni szokas szerint megpakoltak a busz tetejet (a busz szemelyszallitas mellett csomagkuldo szolgalatkent is funkcional, amugy meg, ahogy a filmeken, fotokon is ismeros lehet, mindenki hatalmas es sok pakkal utazik, allandoan cuccolnak).

még kétszer ennyi cucc ráfér!
A busz nem kulonosebben kenyelmes, de nagyjabol pontosan, 9-kor indul, 7 ora zotykolodes var rank. 

Atelhettuk kicsit a `felfedezo erzest`, rajtunk kivul csak helyiek utaztak a buszon. Egy lazabb kozosseg razodott ossze a 7 ora alatt. Ez kozos narancsvasarlassal kezdodott az ut menti arustol, majd mindenki kedvesen korbekinalt mindenkit, azokat is, akik nem vasaroltak. Volt, aki minden narancsat elkinalta. Esszeru idokozonket megalltunk egy gyors pisire a termeszetben es kinyujtozasra. Ebedidot egy olyan helyen toltottuk, ahol lehetett vasarolni, etteremben enni es sajat batyubol is fogyasztani. A tradicionalis lao rizstartobol tobben is szivelyesen kinaltak minket. Vasaroltunk egy-egy fenomenalis levest, korhely es zoldsegleves kevereke, enyhen csiposen. Utazogyomorba valo.

gyerekek vicceskednek

Kivulrol hosszunnak tunhet ennyi idot buszozassal tolteni, mi azonban egyaltalan nem bantuk. Az eszmeletlenul gyonyoru taj olykor Erdelyt idezte. Eloszor egy nagy hagon mentunk keresztul (kb. 1500 m-en), majd volgyben kanyargott tovabb az ut. Ez annyira szigoru volt (foleg az elso szakasz), hogy indulaskor zacskot osztottak mindenkinek - hanyashoz. Kulon erdekesseg, hogy ezen a szakaszon, legalabb negy feher, elszant kerekparossal talalkoztunk. Lelkes integetessel biztattuk oket. Mi elhataroztuk, jovore is a Kali-medenceben fogunk kerekparozni. Valojaban 9 oras utra szamitottunk, igy nem bantuk, hogy meg vilagosban megerkeztunk a kinai hatarhoz mar kozel eso kereskedo varosba, Udomxai-ba. A buszjegy 85.000 Kip/fo, ez kb. 2500 Ft. Az ut menten sok helyen azert a hegyoldalakrol mar kivagtak a fakat, bizarr latvany es tudjuk hova vezet. A teljesseghez hozzatartozik, hogy helyenkent azert a kivagott fakat potoltak telepitett fakkal.

ilyen fabungalókban laknak

ilyen egy falukép, amin áthaladt a buszunk

A kinai kereskedovaros eszak-laosz sziveben

Az utikonyv szerint a lakossag 25%-a kinai, viszont az uzletek es hotelek becslesunk szerint 90%-a lehet kinai tulajdonu. Annyira, hogy a kinai kereskedok meg a lao nyelvet sem sajatitjak el. Varosias atmoszferat araszt, viszont egyaltalan nem szep Udomxai. Probaltuk megfejteni, hogy miert nincs a hazak kozott, utak menten kis zold, netan egy-egy fa, mindent lebetonoznak. De szamukra, talan ez a szep. Kajaban nem csalodtunk, vegre egy rendes adag salatat sikerult egy helyi kifozdeben kapni (amivel egy nyers evo vegetarianus, de egyebkent barki jol lakna). Kulon elmeny volt, hogy ezert nem kellett magyarazkodni, ez itt termeszetes volt. Vegigtapogattuk egy kinai szatocsbolt valasztekat, sok erdekesseget tartogatott az avatatlan szemeknek. De hatarozottan lehet nelkuluk elni. Termeszetesen ide nem varosnezesre erkeztunk, csak atszallo hely utazasunkban, igy masnap reggel tovabb alltunk.

utcafront Udomxai-ban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése