2013. február 11., hétfő

Laosz ihlette gondolatok #1

Ki a szegeny?

Bizonyos statisztikak szerint Laosz a vilag legszegenyebb orszagai koze tartozik. Valoszinuleg alacsony a GDP, nem vezet mindenhova aszfalt ut, alacsony az iskolazottsag es az egy fore eso autok szama. Nyilvan, ezek is lehetnek szempontok a szegenyseg meghatarozasaban.

Mas iranybol kozelitve a temahoz viszont joval arnyaltabb a kep. Mert mit lattunk eszak es kozep Laosz hegyvidekein? Rengeteg a viz, a volgyekben kivalo lehet a talaj, hiszen az esos idoszak aradasai feltoltik hordalekukkal a partot. Koszonhetik ezt annak, hogy a folyoik nincsenek szabalyozva. Minden lehetseges helyet megmuvelnek, tobbnyire kezi erovel. Ez nem csak a volgyekben, hanem a hegyvideken elokre is igaz, a viz ott is folyik, boven. Salata, mindenfele zold levelek, citromfu, menta, ujhagyma boritja a tajat, termeszetesen az elmaradhatalan rizs mellett. S mit ad meg a viz? Aramot! Akar kicsiben, sajat celra aggregatorral a farm korul, vagy a falu energia ellatasara. Duzzasztjak nagyban is, vizieromuvekkel, fo exportja az orszagnak az ily modon nyert energia, leginkabb Thaifold a vasarlo. Kaja, viz, energia van - szolgaltatok nelkul! Videken meg van a lehetoseg halozaton kivul elni. Fel sem fogjak, mekkora ertek ez.

falusi vízduzzasztó

Az idojaras is kegyes, most telen (szaraz idoszak) a leghuvosebb 12 fok korul volt ejjel a hegyekben, de nappal 30 fok kore felmelegszik es minden nap sut a nap. Az esos idoszak ennel joval melegebb. Gyakorlatilag minden megterem, ami otthon, plusz a tropusi gyumolcsok. Voltunk egy igazan szegenynek tuno, csak gyalog megkozelitheto piciny faluban, par szazan, ha lakhatjak. Csak bambusz viskok voltak. Es baromfi. Szabadon kapirgaltak a telepulesen es kornyeken (ez mindenutt, akar meg varoson is igy van). Megkerdeztuk, csak annak a holgynek volt 80 baromfija, a faluban tobb, kozel ezer. Nalunk mi a helyzet, egy faluban? Mashol rengeteg malacot lattunk (szinten szabadon). Az onellatas teljesen mukodik, a felesleggel pedig mennek a piacra. Szinte mindenhol van piac, vagy csak kiulnek egy asztallal a haz ele.

Valoszinuleg ezekben a falvakban nem kellemes a sarban dagonyazas az esos idoszakban - hiszen aszfalt ut nincsen. Mosakodas a folyok, patakok vizeben tortenik termeszetes modon. Mosas ugyanitt. Nincs internet, s a gyerekeknek nincsenek mindenfele kutyujei. Tenyleg ez a szegenyseg?

Gyerekek

Laosz egyik jellemzo hangja a hisztis gyereksiras. Rengeteg a gyerek, akikkel gyakorlatilag senki nem foglalkozik. Persze, a szulok meg maguk is gyerekek, s mar veluk sem foglalkoztak. A 20-as evei elejen jaro fiatal mar 2-3 csalados, a 40-es evei elejen pedig mar sokgyermekes nagyszulo. Jellemzoen 6-7 gyerek szuletik, a tizenevesek mar szulok. Az utikonyv azt irja, az elmult 30 evben megduplazodott Laosz lakossaga. Buszkek erre (is), de hogy minek ez a tulszaporulat es hova vezet, abba mar nem gondol bele senki. Fenysebesseggel elik fel kornyezeti tartalekaikat. S hamarosan az onellatas is megszunik, elerik a kritikus hatart, amikor szukseg lesz gepesitesre, hogy elegendo elelmiszert termeljenek. A gepek mukodtetesehez gazolaj szukseges, a vegyszerek eloallitasahoz meg tobb fajta energia stb..., es a vilag egyik pontjan sem arrol szol a tortenet, hogy ezek olcsobbak lesznek.

kölkök

Biciklije szinte minden gyereknek van (talan segelyszervezetektol erkezik ez is), nemelyek iskolaba is jarnak. Hogy ott mit tanulhatnak? Talan irni, olvasni, szamolni. Varosban nyilvan maskent van, csakhogy itt a lakossag jellemzoen videken el. Fentiekbol is kovetkezik, tudatlansag van, minden teren.

Meg a hatarvarosban (Huay Xai) beszelgettunk egy 16-18 ev koruli szerzeteslegennyel. Remek kiejtessel, kb.kozepfokon beszel angolul, ket eve tanulja. Egy eszakon fekvo kis falubol erkezett, s nagyon motivalt az angol nyelv tanulasaban. Ezt tartja a legfontosabbnak, mivel ugy latja, az egesz vilag ezt a nyelvet beszeli. Ilyen is van.

Meg olyan is, hogy a hatizsakos kulfoldieket fogado vendeghazas kisfia amerikaban tanul. 12 evesen a recepcios feladatokat kivaloan ellatja, csak ugy szorakozasbol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése