2013. március 18., hétfő

A burmai taj erintese (Kalaw - Inle Lake 3 napos trekking)



Poros uttalan utakon


A szokasos koreografiat adtuk elo, a Herceg utan Viragrszalra jott ra a fosas. Igy neheziteskent az amugy sem konnyu korulmenyekhez, frankon legyengulve keszultunk fel a turara. Reggeli utan indulunk, egy argentin par, egy svab fiatal legeny es egy izraeli fiu tarsasagaban. Csak a mi szallasunktol 3 csoport tamadta az Inle Laket kulonbozo utvonalakon. Vezetonk angol neve James, inteligensebb pofa, matematika tanar volt, kivaloan beszel angolul es szerencsenkre, nem a gusztustalan betelrago fajta, kb. otvenes.

rizsfold

 Az elso nap volt a legvaltozatosabb, a taj meg ujdonsag volt, a tarsasagot nagyon elveztuk. Marciusban elkepeszto nagy mar a szarazsag, felsivatagos. Hepe-hupas uton, oriasi porban gyalogoltunk a tuzo, szuros burmai nap alatt (kb. 40 fok). 

kilatas

Ebedidoben 1 oras pihenot tartottunk, ismet `csodas` csapatit fogyasztva avokadoval es teascseszenyi lencselevessel. A szegenyes ebedet a jo tarsasag ellensulyozta (eveseknel, szallasokon talalkoztak a csapatok).

szep

teaultetveny

a teacserjek helyen korabban mak termett, de mar nem esznek makos gubat ;)
kis szines

falu fele kozeledunk

nok szedik/hordja a fat (is)

szerzeteslegenyek
Myanmart, az egykori Burmat 135 nepcsoport lakja. Igy gyakran egy nyelvet sem beszelnek. Foleg a hegyvideki nepekre jellemzo, hogy nem ertik a burmai nyelvet. A harom nap alatt tobbfele falut-nepet lattunk, sajat viseletukben.

errefele is erosek a gyerekek

szarad a tealevel

generaciok 1

generaciok 2


 Az egyik legerdekesebb elmenyt az egyik falu vasutallomasan levo piac, pontosabban a vonat beerkezesekor feleledo piac adta. 

szinek

adas-vetel

viragot tessek! 1

kivancsi utas

viragot tessek! 2 (kutyaval!)

 Ejszakara egy csalad fogadta be 6 fos csapatunkat egy falunak kinezo telepulesen. Matracokon aludtunk, vodorbol mosakodtunk, guggolos wc-n pottyantottunk. Se vizvezetek, se aram, se csatorna. 

mar kezd lemenni a nap...

... amikor elso napi celallomasunkhoz erunk

itt aludtunk

Az egesz napos gyaloglas utan a vacsorat mar a pazar csillagos eg alatt fogyasztottuk el. A napkozbeni, valoban tartalmas beszelgetesek itt folytatodtak. Az argentinokkal kulon pikanteriat adott, hogy elozo nap halt meg Chaves, amit mi eppen lattunk az indiaiaknal, mivel ment a BBC a lapos tv-n. Itt a vilag vegen ez a hir uj volt szamukra. Ennek kapcsan alaposan kiveseztuk az egesz vilag szocialis-gazdasagi helyzetet, lehetosegeit. Ja, es itt jegyezzuk meg, par honap mulva befejezik a vilag koruli utjukat, de nem Argentinaba ternek vissza, hanem ok is Ausztraliaba mennek dolgozni! A fogyatkozo kozeposztalybeli csaladbol szarmazokent az argentin sikert nem minden esetben pozitivumkent ertekelik. Fo problemat abban latjak, hogy naluk is az alacsony, dolgozni nem akaro retegek egyre nagyobb tomeget tamogatja a kormany a szavazatokert. Az apado kozeposztaly egyre emelkedo adoibol nehez mindezt finanszirozni. Ismeros a tortenet? Nagyon erdekes Izrael helyzete is, ahol bar jomodban es biztonsagban elnek, de naluk is vannak eltartottak, melyek tomege egyre no, es az uj kormanytol drasztikus valtozasokat varnak. Ugyanis az ortodox zsido csaladok gyermekek utan kapnak meses tamogatast. Ezek utan csoda-e, hogy 1%-rol 25%-ra ugrott az ortodoxok szama Izraelben. Nekik semmi dolguk, nem dolgoznak, nem teljesitenek katonai szolgalatot cserebe azert, hogy egesz nap a szent iratokkal es Isten velt szolgalataval toltik idejuket. Ezert tisztelni kell oket, ami agresszivitasuk miatt egyre nehezebben megy. 

masodik nap reggelen
Masnap mar fel 8-kor indultunk, mert az ebedig 5 ora gyaloglas vart rank. Reggelihez utolsokent erkezokent Herceg mar megkapta a talalo Speedo nevet, nem igazan kapkodott semmivel. Aztan csak hegyre fel, hegyrol le, hegyre fel, hegyrol le.... 

fel es le

Meg ebed elott csatlakozott hozzank egy holland power women. A tipikus 30-as projektvezeto szingli, aki meg semmit nem csinalt rosszul eleteben. Ettol kezdve a beszelgetes temak felszines csevegesse valtak, es leginkabb az o elmenybeszamoloit hallgatthattuk. Talan ez is segitett abban, hogy Hercegnek is kiujult a hasmenese. 

a szottest ma mar szines torolkozo helyettesiti

uton a helyiek
uton a turistak

Ebedre zoldseges-teszta volt, ami ennyi gyaloglast csak meg jobban megnehezit, nem hogy energiat ad. S ez utan meg 4 orat kellet fel es le gyalogolni a rekkeno hosegben, tuzo napon, fa alig, porban, a monoton tajban. Mindezt olyan tempoban, ha megalltunk egy fotot csinalni, a csoport latotavolsagon kivulre tavolodott.. Nyilvan a hasmenes es a borzaszto etelek kovetkezteben ekkorra mar nagyon le is gyengultunk, igy szamunkra a trekking tulelesi turava valtozott. 

lefogyva a porban aszalodva

ujabb nepek

taj 1

taj 2

taj 3

Estere egy monostorba erkeztunk, s kozel negyvened magunkkal itt aludtunk. Mind turazok. Szokasos ultranomad korulmenyek, a sajnos mindenhol meglevo burmai kosszal. Vacsoranal az oktatasrol beszelgettunk, s mint kiderult ez is nalunk a legszarabb. Megemlitjuk meg, hogy 6 ora gyaloglas volt hirdetve, amibol masodik nap reggelere mar 9 ora lett!

a monostor
Meg egy oriasi esemeny tortent az este, Viragszal megtartotta elete elso jogaorajat, angolul! Vegre volt megfelelo hely, az egesz napos jaras utan nagyonk kivanta az aszanakat. Csapatunk annyira nyitott es lelkes volt, hogy mindenki csatlakozott. A resztvevoknek is ez volt az elso alkalom, elveztek :)

joga es alvo lakosztaly
 
Harmadnap reggelen mar nem is csodalkoztunk, hogy a hajoig igert 3-4 oras seta 5 oras eroltetett menette nemesedett. Nincs szo a taj elvezeterol, fenykepezesrol, csak menni menni lefele a poros es gorongyos uton. Ez mar mindenkinel kiverte a biztositekot. Viragszal az utolso szakaszra mar eros hasfajassal kuzdott, negy szapora fosas utan ugy lattuk jonak, felesleges tovabb eroltetni a turazast. Vezetonk a tobbieket egy masik csapat iranyitojara bizva leallitott ket motorost, akik harmunkat levittek a kb. 5-10 percre levo csonak allomasig. Mindezert azt mondta 7000 Ky-ot kell fizetnunk (kb.2100 Ft). Annyira rosszul voltunk, hogy fel sem merult bennunk, kihasznalja helyzetunket. A motorosok 1-1 ezrest kaptak, a tobbit zsebre rakta, ami Herceg vigyazo szemet nem kerulte el. Amig Viragszal bent labadozott a konyha-szobaban, addig Herceg a megerkezo turatarsakkal egyutt ebedelt. Kozben kivancsiskodasukra elmondta a tortenteket, es igy valahogy mar senkinek sem volt kedve a megbeszelt borravalot osszedobni. Rosszabbul jart a fazon.

trekking csapat kunyeralo szerzetes-kolykokkel

Az ebedet meg egy masfel oras hajout kovette keresztul a tavon Nyaungshwe telepulesig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése