2013. március 1., péntek

Idillbol vederbe (ir hazigazdank lao elete)



Hamar osszebaratkoztunk ir hazigazdankkal, akit utikonyvunk is `nice guy`-kent emleget. Valoban mindenkivel jo viszonyban volt, napkozben keves szabadidejeben, de leginkabb estenket ertekes szoval tartotta vendegeit. Mi ugy talalkoztunk vele eloszor, hogy befekudtunk a teraszara, nem tudvan, ez a csaladja privat elettere. A masodik mondat mar az 56`-os forradalom volt, amire gyerekkorabol emlekszik, mert mar akkor erdekeltek a vilag esemenyei. Hamar megegyezesre jutottunk abban, hogy az emberek sorsat, mintha valami titkos hattererok iranyitanak. Sosem az van, amit a tomegek szeretnenek es a jozan esz didktalna. Innen mar a Kennedy-gyilkossag es a WorldTrade Center `inside job`-kent valo megemlitese vegkep ledontott minden korlatot. Ezek utan kivetelezettnek erezhettuk magunkat, kereste tarsasagunkat, igy sok mindent megtudhattunk rendhagyo eleterol es a lao viszonyokrol.

baratok
 
A lao elete almokkal kezdodott. Beleszeretett a tajba. A tajat egy fiatal menyecske kovette. A menyecsket gyerekek. Volt hivatalos hazassag is, csak igy koltozhetett ossze az ifju par. A paroknak hazassag elott tilos egyutt elni, buntetendo, de azon nem akadt fenn senki, hogy az ara ekkor mar pocakos volt. Erre a hazassagi papirra kesobb tobbszor is szukseg volt, a rendorok szerettek volna eluzni a sajat maga epitette hazbol (ami a legnagyobb a faluban).  A dokumentumoknak koszonhetoen maradhatott, igy nagy orommel `onkent` tamogathatta a rendorseg focicsapatat mezekkel es a helyi templom tetocserejet jenki dollarokkal.

Joe sajat keze altal epitette haza

A legcsodalatosabb idoszak 2002-ig, az aram bevezeteseig tartott. Gyertyaval vilagitottak, koran lefekudtek, a szerelem tartott, minden paradicsomi volt. Az arammal megerkezett a TV, majd az ut, aztan az uton a jarganyok, az aruk s az ezekre valo igeny. Ezekhez penz kell, amire a felesege hamar rajott. Innentol kezdett baratunk elete megvaltozni. Egy masfajta eletmod utani vagy vezette Joe-t a nyugati vilagbol Laoszba, a lao feleseg pedig most talalkozik eloszor ezekkel a dolgokkal, s mint minden ujonc, o is esendo. Egyre tobbet es tobbet akar. A csaladot szepen eltarto, amugy is boseges, mar meglevo bungalok ujboli boviteset is kieroszakolta. Teszi ezt Joe ugy, hogy tullatva a lao viszonyokon, tisztaban van azzal, merre tart a nagyvilag. Ugy erzi van meg 10 eve, azt szeretne egyszeruen, nyugodtan leelni, erre vagyik. 40-es felesege azonban uzletasszonyt jatszik, amihez a komoly pofa hozzatartozik (egy felmosolyt s egy kotoszot sem valtottunk vele, de ugy gondoljuk, a vendegek kozul senki sem). Joe 66 eves, minden, ami mukodik es szep, az o keze munkajat dicseri. Felesegenek csaladja ingyenelo siserehadkent veszik korul, hasznukat csak a konyhaban es takaritaskor veheti. Minden egyeb, a komplexummal jaro teendok ot terhelik. 

Valoban nem lehet konnyu neki, az uj vendeghaz tetejet kb. ausztral arszinvonalban merik a helyi vallakozok, a munkatempojuk viszont egyedulalloan laoszi. Joe szerint ez azt jelenti, hogy lustak, nem szeretnek dolgozni, nem eleg nekik semennyi penz, es a gondolkozast osztonosen hanyagoljak. Ha mar valamit jol megcsinaltak, az ido huzasa miatt azt is kepesek elcseszni. Az igazmondas nem erosseguk, a szemeteles, italozas, hangoskodas viszont sokaknak jol megy.

Legnagyobb bakloveskent a szomszedos telkeket nem vette meg, amikor meg volt ra lehetoseg. Igy a csodakertben is felduborog idonkent a lao pop, orditanak a gyerekek, obegatnak, `enekelnek`, elik zajos eletuket a helyi szomszedok. Gyakorlatilag ezt kenytelen elfogadni. 

E mellett van lelkiereje oszinten, jokedvvel szolni minden hozza beterohoz. Ha kered, tanacsokkal lat el es egyeb erdekessegeket is megtudhatsz tole. Megszerettuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése