2013. március 12., kedd

Elso napjaink a baratsagos vampirok foldjen (Yangon #1)

Egyre ugyesebben pakolunk, igy nagy taskainkat Bangkokban haziorizetben tartjuk, s kenyelmesen, ket kis hatizsakkal es egy laptop taskaval indulunk a ket hetes kalandnak.

Tobbszor kielemeztuk mar a terseget elozonlo franciakat, landolas kozben is e magasztos tevekenyseget uztuk. Aztan hamar megkaptuk a lecket, mely szerint a kritizalas, altalanositas, gyors velemenyalkotas ismeretlen a bolcs viselkedesi formakban. Egybol egy francia fesztivalfiatal tanacsaira szorultunk, aki elmondasa szerint januarban elete legjobb utazasat elte at Burmaban. Penzvaltasi tanacsok (repteren minimalis osszeget, Yangonban feketepiac, de nagb arfolyam, mint a repteren, europai kornyezet, stresszmentes, s nekunk az utcai arus is ugyanazt az arfolyamot igerte, csak az izgalom jart volna meg hozza), profi alkudas a taxira (fix arat 5 USD/fo helyett 10.000 Kyatt 4 fore, kb. 2700 Ft - egyebken is jobban jarsz, ha helyi penzben fizetsz, amit csak lehet), s helyismeret a varosban.

Olcso szallast csak a beavatottak talalnak Burmaban

Kulfoldi turista csak a kormany altal engedelyezett szallashelyeken szallhat meg. Ezeknek a szallashelyeknek minden kulfoldi utan magas fejpenzt kell fizetni a kormanynak. Igy lehetseges az, hogy a vilag egyik legszegenyebb orszagaban a `budget` kategoria 15$-nal kezdodik (dupla agy). Minden orult tempoban valtozik, igaz ez az arakra is.

 yangoni utcakep szallodank folyosojarol
Visszaterve a mi tortenetunkre, fiatal baratunk elkalauzolt a legolcsobbnak szamito hatizsakos paradicsomba (Mahabandoola, varoskozpontban a Sule Paya-nal) - ahol csak ket embernek volt szabad hely, igy mi tovabb indultunk a remenytelennek tuno feladatot teljesiteni. A tobb blog altal is emlegetett Golden Smiles Inn -t vettuk celba, az izzo azsiai, nagyvarosi katlanban. Tobbeket kerdezgetve, megtalaltuk - a helyet. Ugyanis bezart! Nehany lepes utan az elso utunkba kerulo europai arcot letamadtuk. Ismet egy franciahoz volt szerencsenk, a legalaposabb fajtabol. Baratunk ugyanis nem sajnalja az idot minden allomasan korbejarni a lehetosegeket, mielott dontene. Raadasul mindezekrol dokumentumokkal is rendelkezik (nevjegykartyak, brossura, terkepvazlatok, arak). Igy nekunk mar csak valogatni kellett. Ekkorra mar az utazas faradalmait nem tudtuk leplezni, ezert baratunk jobbnak latta, ha idejet nem kimelve elkiser bennunket az altalunk kivalasztott szallashelyre. Gondosan megvarta amig dontunk, bejelentkezunk, mert ha kell, tovabbvezet bennunket. Igy kerultunk a Polo Guesthausba (No.240, Anawrahta Road & Corner of the 30th Street, Pabedan Township, Yangon)

Ket nap Indiaban

 

a mi utcank
tesztat tesztaval az utcai konyhabol

A faradsag annyira eltompitotta az erzekeinket, hogy csak ket oras alvas utan vettuk eszre, hova vetodtunk. Bejelentkezeskor a 7000 Kyatt-os arnak orultunk (kb.8 USD), minden mast kizarva. Pihentebben korbenezve: mind a ketten szalltunk mar meg nagyon-nagyon egyszeru es szereny hajlekban, de ilyen lepratelepet meg egyikunk sem latott. Undoritoan koszos falak, az agyra csak a magunkkal hozott huzatokban mertunk fekudni. A kozos furdo-wc leirhatatlan. Csak egy tavoli foto keszult a hangulat kedveert, a tobbit jobb elfelejteni. Kilepve a folyosora feltunt, rajtunk kivul csak helyi pofak szalltak meg a 10 emeletes epuletben. Belso szobak is vannak, melyek szuk ablakai doh szagot lehellve a keskeny folyosora nyilnak. Ezt akkor tudtuk meg, amikor vacsorazni indulvan, nem sikerult bezarni a szobankat s helyette felajanlottak egy ilyen belso lakosztalyt (mert amugy telthaz volt!). Hogy miert nem menekultunk el azonnal? Mert az utikonyv szerint legolcsobb kategoriaju Sunflower-ben (12 USD-t irtak) ma 35-40 usd-t kell kiperkalni egy dupla agyas szobaert (elmentunk es megkerdeztuk).


csak egy tavoli kep a zuhany-wc-rol, a tobbit el lehet kepzelni
 A Polo az indiai negyed kellos kozepen van. Mocsok, eszmeletlen zsufoltsag, sotetebbnel sotetebb figurak (a legtobb betelepult bangladesbol es indiabol erkezett/erkezik Burmaba). Indiarol, Bangladesrol latott filmeket, fotokat elethuen idezte. Mindezt szinesitette a megannyi muszlim, aki ugyanolyan ciganykepu volt, mint hindu tarsaik. Nehez ezt szavakkal leirni. Kultursokk volt a javabol. Az edzettsegunk gyorsan atsegitett az elso dobbeneteken, s rajottunk, milyen jo, Indiaba se kell mar elmennunk - az elmeny megvolt. Ket ejszakat maradtunk.
a szemben levo haz
s egy ablaka kozelebbrol

Polo bacsi a baratunk

Masnapra ujabb meglepetesre ebredtunk. A recepcios `hallban` ult Polo bacsi es ketoldalan massziroztatta magat egy-egy fiatal lannyal. Beszelgetesunk soran egyre kozelebb kerultunk egymashoz. Polo bacsi a vendeghaz tulajdonosa az eletet nincstelenkent kezdte, Yangon utcain aludva es keregetve. A ma 80 eves oregur gazdagnak erzi magat es elegedett az eletevel (belso beke sugarzott belole). Elkezdett gyogynovenyekbol keszult mindenfele csodakencet kesziteni (valami egyetemet is elvegzett valamikor), amit egyre tobben kerestek s mara a terseg egyik markaja (a fia Thaifoldon forgalmazza termekeit). Viszonylag angolul is erthetoen kifejezte gondolatait. Szimpatiaja jelekent egy balzsamot kaptunk tole ajandekba. Szemelyisege nagyon eros kontrasztban all a vendeghazzal s annak kornyezetevel. Ez is elarulja a megelt belso bekejet.

Kijelentkezeskor Polo bacsi megszokott helyen tronol es ismet hosszas beszelgetesbe bocsatkozunk. Belenezett Herceg tenyerebe s ekkor mintha meg jobban megnyilt volna felenk. Eszmeletlen jokat mondott emellett szamtalan ajandekkal inditott utra bennunket (amiket ha araban osszeadunk tobb, mint amibe szallasunk kerult).

nehany utcaval odebb, mar mas a latvany - bal oldalt a piac epulete, hatterben luxus szallodak

Vampirsag

Boldog-boldogtalan ragja a betelt (zold levelbe tekert novenyi valamik es mesz, aminek allitolag elenkito hatasa van). Mindig es mindenhol. Ez eleg gyakori kopesekkel is jar, tobbnyire az utcara, amitol a jarda `verfoltosnak` tunik, s meg a szent helyeken is van kopocsesze. A burmaiak szeretnek mosolyogni, betelragasi szokasuktol viszont a mosolyuk, mint egy vampire, veres fogakkal.

ebedunk

az utcan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése