2013. február 28., csütörtök

Laosz ihlette gondolatok #2



Fuzerre nem fuzott szosszenetek


Termeszetben, de nem a termeszettel osszhangban elnek. A Paradicsomot cseszik el.

Ha most odautazol, meg csodat latsz, de nem sok ido kell, hogy a szomszedos Vietnamhoz hasonlitson - gyonyoru taj, rengeteg szemettel (ez utobbi allitast mi nem tapasztaltuk, mas utazok egybehangzo eszrevetele, fotokat lattunk, beszamolokat hallottunk).

Vang Vienget holegballonrol is megcsodalhatod

Tropusokon nok hosszu ruhaban elik a mindennapokat, karjuk, labuk is fedve, bikinit a strandon is csak a turistan latni. Mar megint milyen hagyomanyokhoz ragaszkodnak?! A gyerekek kivaltsaga, hogy mezitlenul jatszanak a vizben, elvezzek a napfenyt.

Miert van az, hogy a fold kulonbozo pontjain a babonak, szokasok, vallasi utmutatok az ember legtermeszetesebb allapotahoz termeszetellenesen viszonyulnak? Koltoi a kerdes.

A kepmutatas netovabbja, hogy a fentebb emlitett szokasuk mellett agyba-fobe gyereket csinalnak - mar tizenevesen is.

Kovetkezetesseg, elvhuseg teljesen ismeretlen fogalmak - ha lenezem a turistat, akkor miert belole akarok megelni?

Az egyszeru eszjaras tulburjanzoan romantikus lelkeket oriz. A karaoki iranti eroteljes vonzalmuk europai szemmel nepbetegsegkent kezelendo. A csendes vasarnap delutanok egy faluban is nyuszito, uvolto viszkigozos hangoktol zengenek. 100 watt feletti erosito itt statuszszimbolum,  majd minden haznal van, s igyekszik teljes hangeron hasznalni. Mentsegukre szolgal, kizarolag lao popzenevel butitjak magukat.

Kina felzabalja Laoszt.

Francia munkanelkuli fiatalok Laoszban tengetik idejuk, az ettermi wifi-n keresztul kuldik el palyazataikat.

Usa, aus, fr, brit 19-20 eves fiatalok bandaznak. Oriasi tomeget jelentenek. Mėg megtehetik.

Ket fiatal magyar parral talalkoztunk Laoszban. Rajtunk is csak csodalkoztak, ilyen itt nem nagyon fordul meg, de volt, hogy azt hittek, ehesek vagyunk... (Itt kerdezzuk meg, tudja valaki, ki a fene az a GARY? A HUN-ra tudunk magyarazatokat szulni.)

Szloven es szlovak felismerte a magyar nyelvet, megszolitottak. Szeretik az orszagunk, az embereket! Ez masokra is igaz, nemet, osztrak, amerikai, belga, holland dicsereteket kaptunk. Mindenkinek van magyar ismerose, baratja, kollegaja, jart Budapesten (`gyonyoru varos!`) es a Balatonnal.

Erdemes ide jonni lao mellett francia es kinai nyelvet gyakorolni, boven van ra lehetoseg. 

Valamely bringas honlapon, ujsagban odakat zenghetnek a kerekparozasrol Laoszban. A turakerekparosok szama vetekszik a Dounau radweg-en tapasztalttal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése