2013. február 28., csütörtök

Ismet hegyi utakon (Luang Prabang - Vang Vieng)Ujra minivanba kenyszerultunk, hazhoz jonnek 9-re, 10 -kor indulunk igy szolt a megallapodas.

Hagyomanyainkat nem tisztelve gyorsan, mar koran reggel elkeszultunk, hogy kenyelmesen es melto ahitattal fogyaszthassuk el mennyei durian reggelinket. Az azsiai szokasokban egyre jartasabba valva, az is megfordult a fejunkben, talan tul koran keltunk. De Azsia mindig kesz a tanitasra. A fo szabaly, hogy nincs szabaly. Fel kilenc elott megjelenik valaki, hogy a Vang Viengbe tarto utasokat keresi. Oszinten azt hittuk, hogy eltevedt es mutogattunk a legkozelebbi vendeghaz iranyaba. Hamarosan kiderult, bennunket fognak a reggelink mellol elcibalni. A busz turistajarat, egyedul a sofor helyi, aki persze csak a lao nyelv szepsegeit ismeri. Az azsiaban tapasztalhato mega simlisseg ezt az utat is belengte. Mar a varos hataraban lekapcsolta a hatosag a jaratot, a sofor ideges volt, a hatosag kimert, az utasok ertetlenkedtek. Ut kozben aztan a sofor helyi utasokat probalt betuszakolni az egy szabad helyre - persze sajat zsebre. A turistak kialltak magukert, harom helyett csak egy johetett velunk. Egyebkent mindig kifogjuk az amator rally soforoket, ezen az uton nem volt aki megelozott volna bennunnket, mi azonban minden utunkba kerulo jarmuvet lehagytunk. Ezt a laoszi korulmenyek (hegyek, hajtukanyarok, idonkent elfogyo aszfalt, szakadekok virtualis vedokorlattal, kutyak, macskak, csirkek, malacok stb.) kozott. A megtisztelo, sofor melletti helyeket foglalhattuk el. Ez azt jelentette, hogy a legkondi es a lahuzott ablak egyszerre latott el bennunket kulonleges legkeverekkel. A sofor vezetesi stilusa pedig a huzamos (tobb oras) magas adrenalin szintet biztositotta. Mindezeket felar nelkul elvezhettuk.

ebed a kilatobufeben

Volt pozitivuma is az utnak, az elso fele ismet pazar latvanyt kinalt, es vegul a varos szeli buszallomas helyett Vang Vieng centrumaban volt a vegallomas, igy nagy sajnalatunkra kihagyhattuk a szokasos tuk-tuk oruletet. Valoszinuleg a kedvelt turista celpontoknak koszonheto, hogy a kb. 5 oras utert 120.000 Kip-t kell fizetni fejenkent (a VIP-es nagy busz 150.000).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése