2013. február 22., péntek

Latnivalok a teljesseg igenye nelkul - Luang Prabang #2


Wat Choumkhong

Az ajtonkkal szemben rogton egy gyonyoru wat, csodas kert, minden napszakban mas es mas elmenyt nyujtott. Valoszinuleg kinai buddhista templom, az utikonyvek meg sem emlitik (tojunk az utikonyvre).



baratsagos templomor

kerti buddhak

templomkert

Wat Mai

Az utikonyv szerint a varos legpazarabb monostora. Beszeljenek a kepek.

ez nem a szentharomsag

buddha propellerrel - a wat belseje

kivulrol

diszites 1

diszites 2


Wat Xieng Thong

Tobb epuletbol all ez a monostor, utikonyvunk szerint a varos legnagyobb nevezetessege. Kepek...

a szent tetoszerkezet

a konyvtar fala kepekben mesel
reszlet a tortenetbol

az elet faja uvegmozaikbol

hangulat1

hangulat2


hangulat3



Az egyik kiraly halala utan a fia hatalmas aranyozott szekeret epittetet, hogy melto modon szallithassa sirhelyere a papat, illetve kiralyhoz illoen erkezzen a masvilagba. A szeker megmaradt, ebbe a monostorba hoztak, s pazar epuletet huztak kore (szinten arannyal kifestve).

epuletfront

reszlet


Phu Si hegy

Az oreg varosresz kozepen terul el a 100 m magas domb. Szent hely a 24 m magas aranyszinu sztupaval, egy kolostorral es Buddha labnyomaval. Mar tudjuk, hogy a wat az templom, a sztupa pedig Buddha ereklyet ( hajszal, csont, ruhadarab) orzo szentely. A fo utca egy eldugodtabb helyerol kozelitunk, alig talalkozni valakivel. A domb szep latvannyal jutalmazza az ot megmaszokat, kilatassal a varosra es az azt korulvevo hegyekre.



Atsetalunk a monostoron. Eppen dobszo hallik. Szentseges hangulatunkban a jegyet nem valtjuk meg a sztupahoz, inkabb a szep epitmenyek kozott koborlunk tovabb,





 s raakadunk Buddha labnyomara.

Buddha labnyoma
a kilatas onnan talan erdekesebb

a fotos



Tat Kuang Si - A Vizeses

Mivel a vizeses 30 km-re a varostol talalhato, kenytelenek voltunk kozlekedesi eszkoz utan nezni. Legkedvezobb aron a legkondicionalt, boruleses minivanok bizonyultak a legjobb megoldasnak. 50.000 Kip-ert visznek-hoznak es varnak ott rad ket orat. Minden szallashelyen boldogan leszervezik neked ezeket az utakat. Ugy gondoltuk, ez nem jelent problemat senkinek sem, mi is a sajat szallasadonkhoz fordultunk. A megbeszelt idoben varunk, csak varunk, tapasztaltuk mar az azsiai pontossagot, igy fel ora elteltevel meg nem vagyunk turelmetlenek. Vegul Herceg felebreszti az eppen szundikalo haziurat es kedvesen elrebegi `where is our minivan?`. Emberunk fejehez kap, elfelejtette! Beprobalkozott a holnappal, de ez nem illett a terveink koze, mar du.2-volt, csak ezert maradtunk otthon. Hercegnel elfogyott a turelem, hoborogni, karomkodni(magyarul) kezdett, es hogy elcseszte a napunkat. A nyomatek kedveert tobbszor is a foldhoz vagta magat, es epilepszias rohamokat szinlelt. Latnotok kellett volna a csalad arcat, meg a legkisebb unoka is elojott. Bacsink ijedten telefonalgatni kezdett, majd motorra pattant, es nehany perc mulva nem egy orvossal, hanem egy tuk-tuk-ossal tert vissza. A dij valtozatlan volt, az ut kalandosabb, de sikerult tobb idot (zarasig) maradnunk. Oriasi jelenet volt!

Mar az ut is latvanyos volt, hegyek kozott vezetett, de annyira kellett kapaszkodnunk, kep errol nem keszulhett. Idoben oda ertunk, zarasig volt meg tobb mint ket es fel orank. A vizeses 25 m magasrol zudul a melybe, ahol tobb turkiszkek szinu medencet alakitott ki a viz.





Ezek nemelyikeben furdeni ugralni is lehet az ide latogato fesztivalarcok oromere. Mi is ezt terveztuk, de veletlen ratalaltunk egy gyalogutra ami a medencek tulpartjan vezetett a hegyek koze az esoerdobe.
Izgalmasnak tunt ezert elindultunk rajta, akkor meg nem tudva, hogy hova vezet. Egyre szebbek voltak a fak,

a ket testver





hangyavonulas

 egyre tobb viz csorgott mindenfele,



 egyre magasabban jartunk,




egyre emelkedett a kedvunk, es csak mentunk es mentunk. Felertunk egy tanyahoz, ahova a Mekong is idelatszott. Az ott levo Bacsi mondta, hogy mar csak tiz perc a vizeses teteje. Izgalmunk tovabb fokozodott es nem bantuk, hogy kimaradtunk a medence programkinalatabol. Kisebb vizesesek, vizmosasok, atfolyasok tarkitottak utunk a dzsungel melyen.

Felerve a tetore csak amultunk. Minha egy Indiana Jones filmben lettunk volna. Rajtunk kivul senki nem volt. Erre az utra sehol sem hivjak fel a figyelmet. A teto kiepitve sincsen, a batrak szabadon kialhatnak a peremre. Ez europaban elkepzelhetetlen. Oriasi elmenyben volt reszunk.

szikla peremen zudul le a viz a melybe

zudul

a melybe

nagyon zudul

plato esocseppekkel

Viragszal a platon

 Erzesunk szerint a levezeto osveny a vizzel teli plato masik oldalan folytatodott. Eppen elkezdtunk atevickelni mikor leszakadt az eso, rovid ido alatt sok eso esett, a terep most valt csak igazan izgallmassa. Hatalmas szivarvany udvozolt a lefele uton. Szerencsere harom skandinav legeny elokerult a misztikus parabol es korabban szerzett helyismeretuknek koszonhetoen, a legrovidebb es legszebb (kozvetlen a vizeses mellett) csapason kezhettuk meg a csuszkalasunkat lefele. A sikamlos meredeken, gyokerek es indak nelkul bajban lettunk volna. Mire visszaertunk a medencekhez, az eso aldasakent a sok nep eltunt. Igy kigyonyorkodhettuk magunkat es ugyeskedes nelkul keszithettunk fotokat a pazar latvanyrol. Segitettunk a zarasban.





 
 Ez tenyleg igy nez ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése