2013. február 11., hétfő

Zold meszkotornyok es sziklafalak kozott (Muang Ngoi #1)

Zold meszkotornyok es sziklafalak kozott (Muang Ngoi #1)


Megemelkedett a dopamin-szintunk a kozel masfel oras hajout alatt, amig a faluba ertunk. Elkepeszto elmeny volt az orias suveg alaku hegyek koze vajt volgyon hajozni. Ekkor meg azt terveztuk, kajakkal is vegigmegyunk. Kajakot azonban nem lehet csak ugy berelni, vezeto is kell hozza, befizetett tura. Raadasul mindenaron meg akartak ebedeltetni minket tura kozben. Igy viszont nekunk ment el a kedvunk.

a falu kikötője

Delutan erkezunk, gyors szallaskereses. Utobb kiderul, eppen a polgarmesterek altal uzemeltett vendeghazban szallunk meg (Rainbow, 50.000 Kip/ej). Tiszta, es elonye a hasonlo arkategoriakhoz, hogy a helynek van egy terasza az Ou folyo vagta meses volgyre (ez persze hivatalosan etteremkent uzemel, de senkit nem zavartunk, ha csak ott ucsorogtunk). A bungalot itt meggondolando, az ejszakak eleg huvosek s csak egy lepedoszerut adnak ejszakara. A fa- es bambuszfalak kevesbe szigetelnek, erdemes a `romantikahoz` halozsakkal keszulni - mi azt nem cipelunk, egyebkent felesleges.

reggeli ködcsíkok 1

reggeli ködcsíkok 2

reggeli ködcsíkok 3

A laoszi romantika ide is elkisert bennunket a hajnali kakas kukorekolassal es gyereksirassal. Ebben a faluban nincs aramszolgaltato, vagy aggregator, vagy vizi generator adja az elektoromosagot, kizarolag este, sotetedestol fel 10-ig. Senki nem hianyolta az egesz napos aramszolgaltatast. A helyiek leginkabb bamuljak a lapos tv-t, a turistak vacsoraznak, feltoltik elektromos kutyuiket, aztan szepen mindenki elmegy aludni.

duzzasztás (közelebbről lásd egy korábbi bejegyzésben)
Otthonrol ugy tunhet, Laoszba utazni egzotikus. A tajra igaz, mert vadregenyes es kulonleges szepsegu, diaktol a nyugdijasig rengeteg turista van. Meg a nehezebben megkozelitheto helyeken is, mint pl. Muang Ngoi. Aki franciaul szeretne gyakorolni, az ide jojjon, utazok nagyobb resze francia. Mi ezt a francia gyarmati multra fogtuk, azonban kerdesunkre egy kedves francia lany elmondta, hogy annyit tanultak az indokinai haborurol, hogy mindenki kivancsi nehany helyszinre.  

Muang Ngoi főutcája
A turista forgalom bizonyos helyeken koncentralodik, mivel az europai szamara a koztes telepulesek elhetetlenek. Inyenc utazonak sem erdekes, colop fa- es bambuszhazak, sar, szemet, jomoduak betonhazban, sok haz egyben bolt is, ahol szinespapirba csomagolt (ezeket lathatod mindenfele elszorva), hasznavehetetlen kacatokat kapni. Muedesseg, muetel, muital, ami mar eloallitasanak pillanataban veszelyes hulladeknak minosul.

Amiert ebbe az eszaki faluba utaztunk, az a taj es nem csalodtunk. Elkenyeztett bennunket a sors, mert mikor megerkeztunk, a folyo a tiszta, zoldes vizu, baratsagos arcat mutatta. Ezt harom napon at meg is tartotta. Egyik ejszaka hatalmas eso esett, valoszinu a folyo vizgyujto teruleten is, mivel ket nap alatt a folyo megduzzadt, zavaros, sarga, agyagos vizuve valt. Az elso duzzadt napon a Herceg meg atuszta a folyot, masodig napon mar nem kivankozott bele.

mindig szép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése