2013. február 28., csütörtök

Kicsit jobb napjainkba belefert nehany program - Vang Vieng #2



Bringas kor

Laoszi nepbringakat bereltunk (made in Kina), az atlag laosziak ilyennel jarnak. Kis kerekek, nincs valto, cserebe a fekek sem mukodnek. 

nincs hamukazas, ezen pedalozni kell

Vang Viengbol barmilyen iranyba indulsz el, nem hibazhatsz. A varos alapitoi is valoszinu azert telepedtek ide, mert a kornyezo csodalatos hegyek es a tiszta vizu folyok idealis eletteret nyujtanak. Laoszra jellemzoen ezek a hegyek is meszko-oriasok, telis-teli barlangokkal, vizatfolyasokkal. Elindultunk nagy boszen egy nevezetesebbhez, s lass csodat, masikra akadtunk (itt turista nem volt, csak helyi szerzetes-tanoncok).

tobb folyo is kanyarog a hegyek kozott

ha nem hegy, ha nem viz, akkor rizsfold
 
Nehany nappal kesobb eronket ujra osszeszedven egy masik iranyba indultunk el a drotszamaron. Kek Laguna nevre hallgat e csodas barlang, mivel elotte termeszetes, kristalytiszta turkizkek medencek husitenek a kanikulai melegben. 

ut a lagunahoz (vegig borzaszto koves, a veseko-karbantartasunk ezzel rendezodott)

medence egyik vege

masik iranyban hosszan elnyulik


A hely gyakorlatilag strandkent uzemel, leven csak 7 km-re van a varos szeletol. Helyiek es turistak vegyesen alkottak a zsurit. Sokan (koztuk mi is) a barlang tajekara sem nezett, inkabb a furdozes oromeit elvezte. Belepot is szednek, 10.000 Kip. A medence kb. 40 meter hosszaban, egyik feleben halak is uszkalnak, a masikat a fesztivalfiatalok foglaljak el batorsagukat fitogtatva (kulonbozo magassagokbol ugranak a vizbe).

a hidon tul lehet ugrabugralni a magasbol

Ahova tobbszor is eltekertunk, az a piac :-)  Ez volt az elso telepules, ahol seta-tavolsagon belul nem volt, raadasul bringaval sem kozel. Megdolgoztunk a zoldjeinkert (s mennyi duriant ettunk!).

zold vacsora

Bicajt gyakorlatilag a varos turista jarta reszeiben barhol tudsz berelni. Hosszabb utra erdemesebb az uj montik kozul valasztani, de ez 30.000 Kip/nap. Ha mar ketten vagytok, erdemesebb a motor, ami egy napra 40.000 K + uzemanyag. A jofajta helyi kiskereku 20.000, Hercegnek ezt sikerult 10.000- re lealkudni a szallasunkkal szemben. Ez oriasi, mert egyebkent lehetetlen alkudni barmire is, annyi turista erkezik, siman elkuldenek, jon helyetted mas.

Setak

Erotlenul tantorogtunk ki a kertbe, gyogyulni a napon es hogy ne csak a szobafalat bamuljuk. Nagyon halasak voltunk ezert a lehetosegert.

ezt a kertet s a latvanyt nem lehet megunni
Szerencsenkre a folyopart is kozvetlen kozelunkben volt, erogyujtes utan odaig is elmereszkedtunk. Itt nem csak a taj mutatta szepseget, rengeteg izgalmas latnivalo is volt.

folyopart

a luxus ide is elert

bambuszhid, ezen jartunk at a varosba mi is (motorral is ezen kozlekednek, mivel a nagyobbik hid fizetos)

jonnek-mennek a hajok


Aztan egyik nap a hatso kertkaput kitartuk es atvagtunk a rizsfoldeken, egyenesen neki a hegyeknek. Meglepetesunkre egyszer csak jelzesre lettunk figyelmesek. A meglepetes nagyobbodott, mikor kiderult, a jelzes egy kisebb hegykuphoz vezet, amelynek a tetejere penzert mehetsz fel. Mintha Szentbekkallan egy jegyszedo ulne a fennsikra vezeto kek turauton! Ismet jot kuncogtunk az azsiai szokasokon es kihagyva a lehetoseget folytattuk tovabb utunkat a jelzesen. Ahol aztan ismet a fellegekben jartunk, elkepeszto volt a hatalmas meszko-kupok kozott setalni. Az ut egyebkent egy barlanghoz vezetett (belepodijas), amire mi nem voltunk kivancsiak, magat az utat oda-vissza elveztuk :)




orias sziklak, aaaahh!

fufelek is nagyra nottek (allva keszult a kep)

bastyak

ott fent is van zold!


Kajak

Betegseg miatt majdnem elmaradt, de az utolso napon Herceg megemberelte magat, es befizetett egy kajakturara (lao mar csak ilyen, vezeto nelkul tapodtat sem lephetsz). A ket oras kajak 80.000 Kip-be kerult (100.000-rol indulva). Nehany izgalmasabb zugo utan a egy csendesebb szakaszon a folyo vajta festoi kanyon az ut soran eddig soha nem tapasztalt nyugalmat arasztott szet Hercegben. Ez utan mar egyetlen azsiai emberre es szokasra sem neheztel. Nagyon nagy megkonnyebbules, azota is tart.

erkeznek a kajakosok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése