2013. január 16., szerda

Elemózsia

Általános tudnivalók

Az elején még próbálkoztunk éttermekkel és kifőzdékkel. Aztán ahogy megismertük az itteni főzési szokásokat, ugyanakkor látva a helyi boltok minden nap frissen érkező, gazdag gyümölcs és zöldség bőségét, arra jutottunk, hogy legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha mi készítjük ételeinket.

Erre azért is szükség volt, mert dél-kelet Ázsiában szeretve használt ízfokozó a nátrium-glutamát. E nélkül étel itt nem készül. Teszik ezt jó szándékból, amiből viszont mi nem kérünk. Egyébként otthon is közkedvelt, még ha sokunk nem is tud róla (pl. a vegeta is attól "finom"). Aki még nincs képben, jót tehet magának, ha szán arra időt, hogy utána néz az interneten, milyen alattomos, de komoly problémákat okoz a szervezetben a nem természetes nátrium-glutamát. A nyers salátáikat pedig halszósszal készítik, ha megérteted magad véletlen, hogy nem akarsz ilyet, akkor jön a sztenderd vega megoldás. Szójaszósz! Szója hasonló, mint az előbb említett finomság, ami "előnyére" ma már csak génmódosított formában létezik. Szerencsénkre a lehetőségek azonban még így is korlátlanok.

Imigyen a konyha-használat fontos feltétele lett a szálláskeresésünknek. Chen bácsi "homestay"-e ebben is elvitte a pálmát.

A Séf munka közben

S lássuk, min élünk!

Reggeltől - délutánig

Gyöngyvér tálal

s amikor A Séf készíti
 
napsugár szelet kora délutáni éhség csillapításra

Estebédtől vacsoráig

 

fitnesz saláta férfiaknak

Lad na a szomszédos étteremből salátával feljavítva

A Séf sütötte! makréla frissekkel tálalva
 
kreatív tojásrántotta zöldekkel

Chen bácsi gyömbéres sült barrakudája

vitál szeletek

végre egy nagy tál saláta

Desszert

Kedvünkre valót nehéz találni, ezért ezen a téren is támaszkodhatunk a kreativitásunkra.

a holland kakaót Bangkokból hozattuk

banán kókusztejjel és kakaóval összemasszírozva, mangóval jutalmazva
Ezzel majdnem megtaláltuk a szentbékkállai mannának az itteni megfelelőjét. Szerencsésebbek már kóstolhatták a füge-mák-menta csodát.

Itóka

Literszámra főzött zöld tea,  vagy gyömbéres zöld tea és.... a seggvíz!

készül a seggvíz
Leghasznosabb és legtöbbet használt tárgyunk a víztisztítónk. Azonban ez nem fér a csap alá, így kénytelenek vagyunk a seggmosót használni e célra (is). Amúgy az eredeti funkcióját is imádjuk.

Eredmény

egészséges haj :)


1 megjegyzés: