2013. január 19., szombat

Koh Chang osszefoglalo

Koh Chang

Altalanosan

Hazigazdank, Thaifoldon elo magyarok, sok sok utazo egybehangzo velemenye, hogy ezen a szigeten az idotoltes/nyaralas (szallas, ettermek, uzletek, mulatozas, programok) kb. fele annyi, mint a delebbre fekvo szigetek barmelyiken.  Allitolag itt a legkevesebb a turista es a helyieknek is kedvenc pihenohelye. Ez utobbit mi is megtapasztaltuk, leginkabb hetvegenkent arasztjak el thai csaladok es barati tarsasagok a szigetet. Szilveszter itt negy napos hetvege volt, akkor pedig egyenesen azt ereztuk, a helyiek vannak tobbsegben.
Talan ennek is koszonhetoen az idegenforgalombol elok sok helyen nem beszelnek idegen nyelveket - szallasra, etteremre, kifozdere, programszervezore ez egyarant igaz. Kivetelt kepeznek ez alol azok a feher aranyasok, akik otthoni kapcsolataikat kihasznalva uzemeltetnek vendeglatoipari egysegeket. Illetve akik e tenykedes urugyen huzzak ki a huvosebb honapokat a tropusokon. Mindket kategoriabol van boven.


Koh Chang
A taj gyonyoru, tipikus tropusi sziget sok zolddel. Allitolag vedik, mivel NP, ennek ellenere rohamtemoban `fejlodik`, egyre inkabb ember alkotta tereptargyak diszitik a partot. Sokban emlekeztet Romaniara (ez igaz az eddig latott Thaifoldre is): gyonyoru taj, aztan mikor athaladsz egy roman telepulesen, lathatod az igenyesseget, s amit akarnak, sem tudnak szepre, harmonikusra megepiteni, a luxus mellett kozvetlenul pedig ott a szemet (de mashol is).
Koh Changrol tovabb lehet hajozni kisebb szigetekre, ahol alom beachek es csak nehany resort vagy bungalo van - igy megelheted a kvazi maganyossagot egy tropusi szigeten, kenyelemben. Termeszetesen ennek ara van, a szallas is dragabb, es csak a szigeten levo ettermekben tudsz fogyasztani, nincsen kifozde, bolt. Koh Kood-on van kemping, lehet satrazni :) es allitolag lelegzetelallitoan kek es tiszta a viz. Koh Wai-nak attetszo vize, feherhomokos partja van, ezt mi is megcsodalthattuk.

Koh Wai

Minden hasznos info (hogyan lehet idejutni, melyik beach milyen, lehetosegek a szigeten, szallasok, ettermek stb.) megtalalhato a www.koh-chang-guide.com honlapon (is). Ez mondhatni a helyi `pesti est`, nyomtatva is megjelenik.

Szamok

(arak baht-ban, mikor novemberben valtottuk kb.7 Ft volt darabja)
Mindenfele tipusu szallas megtalalhato, fapados bungalotol a luxus resortig. Foszezonban 1000 bht korul talalni vizparti bungalot (egyszerubbet). Alkudni feltetlen muszaj! Nagyon sok szallasnak van honlapja.
November vegen erkeztunk, akkor erezhetoen alacsonyabb arak voltak (ettermekben is), alkudni is jobban lehetett. Konkretan a mi szamaink:
nov.30 - dec. 7 Lonely Beach, Yellow Mango - legalapabb bungalo 300 bht/ej
dec.7 - dec 18. Bai Lan, Baan Sanook - tagasabb bungi 450 bht/ej
dec.18 - jan. 22 Bang Bao, Good View - luxus es nyugalom 400 bht/ej (normal ar 1000 bht)

Mindig mindenre alkudni kell!
viz - legolcsobb a helyi palackos viz (koh chang water) 9,2 deci - 7bht (nekunk van viztisztitonk, szerintunk a leghasznosabb targya az utazasnak, igy nem vagyunk bolthoz kotve es nem `gyartunk` palackszemetet sem )
kismotor berles 200 bht/nap
kajak 400 bht/nap
egesz napos, 5 szigetet bejaro hajout, snorkellel, kajaztatassal - 600bht
egyszerubb (muanyagszekes stb.) etteremben 2 fo vacsi 190 bht - de nem a teljes jollakas

veletlen meg foto is keszult rola :)

falusi boltban egy napra zoldseg es gyumolcs (bosegesen, hiszen 90%-ban ezt eszem, Zoli kb. 60%) - 250 bht
tonhal konzerv - 40 bht
helyi kifozdeben:
  sult hal - folyami - eleg nagy - 60 bht
  pad thai 50 bht
  papaya salata 50 bht
  teszta leves 40 bht
  sticky rice (ragados rizs) 10 bht
dinnye, pont ket embernek reggelire (kisebbek, mint otthon) 80 bht
egy nagy mango 30 bht
ananasz 25 bht/db
mango shake - 40 bht
flip-flop papucs 120 bht
A fenti arak a white sand beach-en a duplaja.
Bank automatat mindenhol lattunk.

Buszjegy Bangkok - koh chang (ertunk jottek a szallasra, emeletes, legkondis busz, es a komp ara is benne): 390 bht/fo - utcai "utazasi irodaban" vettuk, eleg sok ilyen van, erdemes tobbet megkerdezni
taxi a komptol lonely beachre 100 bht/fo 
A taxi egyebkent eleg draga a szigeten, alkudni nem lehet, es mindegy hanyan ultok a pick-up-on, akkor is ki kell fizetni fejenkent a dijat.

Buszjegy Bang Bao - BKK vasutallomas (mercedes minibusz, haztol-hazig) 700 bht/fo - ez is utazasi irodas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése