2013. január 27., vasárnap

Ezek itt nem viziciganyok - Chiang Mai

Teljesen mas atmoszferat arasztott magabol az eszaknyugaton fekvo Chiang Mai, mint a partvidek es a tulzsufolt Bangkok. Ebben az is kozrejatszhat, hogy 300 templom van a varosban, szerzetesekkel tele, valamint egyben oktatasi kozpont is. Ez nem csak az egyetemeket jelenti, hanem nyelv-, meditacios-, masszazs-, alternativ gyogyaszat-, fozo- tanfolyamot is, a turistastol a nemzetkozileg akkreditalt szintig. Mindezek mellett az egyik legnagyobb tura es kalandsport csomopont.
A varos maga 1600 m-es hegyek kozott fekszik, az idojaras ottjartunkkor kifogastalan volt.
varos madartavlatbol (szallasunk teraszarol)

Napkozben poloban sem izzadtunk, este poloban frissito volt. Ugyanez igaz a reggelre is. Turistat boviben lehet latni, ennek ellenere nagyon is elheto varos (az utikonyv szerint 174000 lakosa van).
Sikerult egy valaha szebb napokat latott 7 szintes csodaba bekoltoznunk.
Royal Guesthaus

A foldszinten a luxus nyomai meg latszottak (uszomedence, kert, tomor fa butorok, patinans bordo-arany falak, buddha szobrok), amibol a hatodik szintre mar csak kolesz filing maradt. Ide mar a meleg viz sem folyt fel. A nosztalgia jegyeben ezt valasztottuk mi is. Az ar az kedvezo, 250 bht/ej, Royal Guesthaus.
II. emelet

Nagyon jo helyen van, eppen kivul esik az ovaros falan, ami egyben a turistagetto. Viszont az ejszakai piac kozeleben. Kerekpart lehet berelni, napi 50 bht, amit helybe hoznak es visznek. Mi is eltunk ezzel a lehetoseggel, nem bantuk meg. Minden varosba jol jonne ilyen. Megjegyzendo, a kerekpar utrendszer koncepciot nem Budapestrol kertek kolcson, igy mindenhol (ertsd szo szerint) biztonsaggal kerekezhettel. Mindez az otthonrol `fejodonek` , `harmadik vilagnak` mondtott orszagban, ahol joval tobb auto es motor van, mint nalunk.
Elso nap komolyan vettuk a turizmust, gyakorlatilag reggeltol estig gyalogoltunk. Nevezetessegeket nem tudjuk, hogy lattunk-e, egy vatban (templom) biztosan voltunk, vegul meg tetszett is. A szerzeteslegenyek meltosagteljesen tevekenykedtek, a kert es a falak pedig mesevilagba varazsoltak a fogekony utazokat (azaz minket).
a lenyeg, hogy ne kapkodj

harom feju sarkany

Ez azert erdekes, mert europai szemmel nezve tobbnyire giccsesnek latszanak.
enterior

homlokzat

Aztan teaztuk egy helyi gyogynovenyes bacsinal (problemamentes pantomim kommunikacio), azota is emlegetjuk es meg fogjuk is a fuszeres teajat es a zacskoban hazaviheto csodalatosan udito jeges teajat.
termeszetesen a feleseg szolgal ki

Voltunk a hivatalos ejszakai piacon, ahonnan rendkivul gyorsan kereket oldottunk. Helyieket kerdezgetve sikerult eltalalnunk arra a piacra, ahova mindannyian vagyunk. Sult es fott etelek elkepzelhetetlen valtozatossaga, mely nyers zoldsegekkel is hatarozottan kiegeszul, a tropusi gyumolcsok valaszteka pedig felulmulhatatlan.
etelkavalkad

A nenik, bacsik, fiuk, lanyok vagy helyben, vagy az otthon elkeszitett portekajukat aruljak a minden negyzetcentimetert kitolto arra jaroknak, akik foleg helyiek voltak.
leveses

Mint egy tobb utcanyi allofogadas, de megnyitobeszed nelkul. Kajan kivul a hajcsattol a vizforraloig sok szuper targy gazdat keres.
Masnapra hagytuk a kerekparozast es estere ismet ellatogattunk a paradicsomba.

az egyik legnagyobb vat komplexum reszlete

ugyanott, sarkanykigyok

szep ajto

a varosi park
Nem is gondoltuk volna, mekkora imidzs novelo a sport, amivel otthon szinten mostohan bannak. Mindenki kerdezgeti, honnan jossz, es meglepoen sokan Mo-ra egybol ravagjak Budapest. Majd emlegetik Puskast es nagyon orulnek neked, ha elovigyazatlan vagy, gyakran meg is olelnek. Persze azt is tudjak, ma mar gyengek vagyunk, nagyon kepben vannak a sportesemenyekkel.
Belebotlottunk a varos es Thaifold egyik legelismertebb fodraszaba. A sok atveres utan, ravaszan keszultunk az alkudozasra. A Herceg a legolcsobb hajvagast hirdeto prospektussal benyomult a neki tetszo szalonba, probalta ertesukre adni, szeretne, ha annyiert levagnak a hajat. A kosztumos holgy meltosagosan bant az elmebeteggel, hellyel kinalta es megnyugtatta, annyiert fogja levagni a hajat. Viragszallal is udvariasan bantak, aki varakozas kozben mar sejtette, nem egy utszeli borbelynal lehetunk. A falon lathato kepeken, hogy a kiralyi csalad notagjai es mindenfele hiresseg a vendeg, es kulonleges divatbemutatok fodraszremekei. Hamar jo hangulat kerekedett, ami kolcsonos fotozasba vegzodott. Bucsuzoul es mosolyogva a holgy elovett egy borkoteses mappat es azert megmutatta az egy heti szallasunkba kerulo hajvagas dijat. (valoban jo lett)

hozzaerto kezekben


Roviden, CM-ben jol ereztuk magunkat (januar 23-24. voltunk ott).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése