2013. január 27., vasárnap

Elso benyomasok Laoszban - Huay Xai

A hataratkelo helyhez legkozelebb eso utca itt is nevezheto turistagettonak. Utazasszervezok, penzvaltok, vendeghazak, hotelek, ettermek, kifozdek es sok turista. A faradsagtol mi sem jutottunk tovabb az elso saroknal, ahol a legolcsobb vendeghazban kotottunk ki. Heuan Lao, 60000 kip volt, ez kb. 250 bht. :) vagyis  ~1800 Ft. A fenykepek majd magukert beszelnek, bar az agy igazan kenyelmes es tisztasag volt. A mosdo-wc-t hasznalhattak a csaladtagok is.

szoba


kivulrol

Azt hallottuk, hogy a laosziak koran kelnek, de hogy ennyire?! Hajnal 5-kor az utcan mar nagy hangon ment a traccsparti, fel 6-kor, meg teljes sotetsegben a szemben levo fotelbolt is nyitva volt mar. Ezert kelnek ezek ilyen koran, fotelt venni? 6-kor a vatban is razenditettek, jelezven joveteluket. Fel 7 fele libasorban megjelennek a szerzetesek, a lakosok mar az utcan varjak oket adomanyaikkal.
sargas sorban

Elso tervunk az volt, azonnal tovabb allunk, de mivel bizonytalanok voltunk az utiranyunkkal kapcsolatban, hagytunk idot magunknak. Atkoltoztunk egy utcaval feljebb es beljebb a Daauw Home nevu vendeghazba. Szeplelkuskodo holland hazigazdasszony probalja laoszi ferjevel kozosen tamogatni a hegyekben elo asszonyok kezmuves munkajat. Az elozovel egyezo dijert lakhattunk rendkivul puritan bungaloban, sajat furdoszobaval. Puritansaga ellenere izlesesen nez ki.
bungalo

A kisvarost amennyire lehetett besetaltuk, a helyi piacra is betertunk, ahol masnap mar ismeroskent fogadtak bennunket.
helyi piac egy resze

Itt is ellennenk a piaci kinalatbol egesz evben bosegesen. Igaz, itt meg nem tapasztaljuk a laoszrol hangoztatott nagy olcsosagot, kb. thai arak. De orulunk neki, hogy erosodik a gazdasaguk. Nagyon jok a laoszi kolbaszok, tobb felet lehet kapni, igy Herceg feladta gyumolcs-hal-zoldseg-tojas dietajat, vagy ugy is mondhajtuk, kiegeszitette azt. Ez a folyamat a chiang mai ejszakai piaci  etel-hedonizmussal kezdodott.

utcareszlet

elcsipett eskovoi pillanatok
Szallasunkon osszebaratkoztunk egy egy belga fiuval, aki mar 5 eve uton van. Nagyon jo tanacsokat kaptunk tole, igy mar nem kerdes, eszakra indulunk. Profi fotokat keszit, erdemes ranezni a honlapjara (feytography.com). Egy igazi szimpatikus csodabogar.
Az emberek oszinten baratsagosak, mosolygosak, ebben a varosban nyomorral nem talalkoztunk. Sokan meglepoen nagy es draga hazakban elnek, tobb generacio egyutt. Rend es tisztasag van, ez azonban kulonbozik az europaitol, a mi szemunknek szedett-vedett.

buddhista kepregeny egy vat-on

lao alom, oket is megceloztak a fiuk

Huay Xai-ba jan.25-en este erkeztunk, es jan.27-en reggel megyunk tovabb Udomxai-ba. A vegcel az eszakon fekvo, csodalatosan gyonyoru es gyakorlatilag erintetlen Muang Ngoi Neua. A falut csak vizen lehet megkozeliteni, ut sem vezet oda. Tobb nap lesz az ut, elkepzelheto, maradunk a kornyekben hosszabb idore, ez alatt a blogbejegyzes varhatoan szunetel. Amint tudunk, adunk hirt magunkrol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése